Kyberturvallisuuskeskus tiedottaa

Huijausviestien ja haittaohjelmien levittäjät käyttävät usein hyväkseen ajankohtaisia, tunteita herättäviä aiheita ihmisten huijaamiseen. Nyt aiheena on koronavirus, joka on valjastettu osaksi huijareiden ja rikollisten työkalupakkia.
Helmikuun kybersää oli ankea ja huijausrintamalla myrskysi. Päätään nostivat teknisenä tukena esiintyneet huijaussoittajat sekä uskottavat laskutuspetokset. Myös tuttujen Office 365 -tietomurtojen määrä lisääntyi. Haavoittuvuuksia oli syytä paikkailla muun muassa Tomcatissa, JBossissa ja Exchange-tuotteissa. Harmaus jatkui kotimaisissa viestintäverkoissa, joihin kohdistui kuusi merkittävää häiriötä.
Microsoft Windows-käyttöjärjestelmässä laajalti käytössä olevasta SMBv3:sta on löytynyt kriittinen haavoittuvuus, jonka avulla hyökkääjä voi verkon välityksellä suorittaa antamaansa ohjelmakoodia ilman tunnistautumista kohdejärjestelmässä. Haavoittuvuuteen julkaistiin korjaava ohjelmistopäivitys 12.3.
Euroopan johtavat kyberturvallisuusasiantuntijat ja -päättäjät kokoontuivat Helsinkiin 13. helmikuuta keskustelemaan 5G-teknologian merkityksestä kyberturvallisuudelle, digitaaliselle infrastruktuurille ja käyttäjälähtöisille palveluille. Tapahtuman pääpuhujiin lukeutui alan huippuasiantuntijoita, kuten Euroopan komission Jakub Boratyński, Euroopan unionin verkko- ja tietoturvavirasto ENISA:n Steve Purser ja liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka.