Kyberturvallisuuskeskus tiedottaa

Toimitusketjuhyökkäykset ovat yleistyneet viime vuosina. Asia on huomioitu myös NIS2-direktiivissä ja sen kyberturvallisuuden riskienhallinnan toimenpiteissä. NIS2-direktiivissä toimitusketjun hallintavelvoite ulottuu toimijan välittömiin toimittajiin ja palveluntarjoajiin. Hankintojen osalta uusi NIS2-direktiivi korostaa tuotteen tai palvelun kyberturvallisuuden huomioimista koko elinkaaren ajalta.
Traficomin nimeä käytettiin SMS-huijaukseen, jossa maksamattoman sakon verukkeella kalasteltiin pankkitunnuksia. Poliisioperaatiossa suljetussa bottiverkossa oli yli 19 miljoonaa päätelaitetta. Bottiverkkoa operoitiin haittaohjelmalla, joka oli asennettuna miljooniin päätelaitteisiin ympäri maailmaa. Näillä ohjeilla varmistat, ettet ole osa bottiverkkoa.
Toukokuussa 2024 suljettu 911 S5 -bottiverkko tarjosi rikollisille pääsyn vaarantuneisiin IP-osoitteisiin ja niihin liittyviin yksityishenkilöiden ja yritysten omistamiin laitteisiin. Joukossa on ollut myös tuhansia kaapattuja laitteita, joiden IP-osoite sijaitsee Suomessa. Kaappaukset ovat tapahtuneet haitallisten VPN-palveluiden avulla. Ohjeen avulla tunnistat ja poistat haitallisen palvelun laitteeltasi.
Tällä viikolla kerromme mm. oman organisaation palveluiden tietoturvan kartoittamisesta, sekä NIS2-direktiivin riskienhallintavelvoitteesta.