Kyberturvallisuuskeskus tiedottaa

Kesäkuun toisessa viikkokatsauksessa kerromme ikäviä uutisia väärennetyistä puhelinnumeroista, saastutetuista verkkopeleistä ja rikotuista palomuureista. Onneksi hyviäkin asioita tapahtuu: Keskusrikospoliisi ja Lounais-Suomen poliisilaitos ovat saaneet valmiiksi verkkopankkipetoksiin liittyvän esitutkinnan.
Toukokuun kybersää oli huijauspuhelujen ja erilaisten haavoittuvuuksien myötä sateinen. Myös myrskyä oli ilmassa, kun ilmoitusmäärät sosiaalisen median tilien murroista kasvoivat merkittävästi. Toukokuun kybersään pitkän aikavälin tarkastelussa on vuorossa puolijohdepula.
Yhdysvaltalainen matemaatikko Peter Shor esitti vuonna 1994 kvanttitietokoneille algoritmin, jolla voidaan tehokkaasti jakaa isoja kokonaislukuja tekijöihinsä. Kvanttitietokoneiden kehitys on kovassa vauhdissa ja kun riittävän tehokas kvanttitietokone saadaan rakennettua, voidaan Shorin algoritmia käyttäen murtaa nykyiset julkisen avaimen salausalgoritmit, jotka ovat välttämättömiä mm. internetin turvalliselle toiminnalle.
Tällä viikolla kerromme eri pankkien nimissä tapahtuvasta kalastelusta sekä sähköpostien mukana leviävistä haittaohjelmista. Muistutamme myös, mitä on hyvä ottaa huomioon, kun lapsi saa ensimmäisen älylaitteensa.