Kyberturvallisuuskeskus tiedottaa

Uuden vuoden päivänä 2019 alkanut Aapeli-myrsky on aiheuttanut merkittäviä viestintäpalveluiden häiriöitä erityisesti matkaviestinverkoissa. Hätäpuheluiden soittaminen kännykällä voi olla paikoin estynyt. Vakavin tilanne on Ahvenanmaalla. Viestintäpalvelut saataneen valtaosin toimintaan 2.1.2019 iltaan mennessä. Yksittäisten tukiasemien häiriöiden korjaaminen kestää vielä ainakin 3.1.2019 asti. Kiinteiden puhelin- ja laajakaistaverkkojen toimivuuteen myrsky ei ole vaikuttanut.
Suomalaisten yritysten työntekijöiden ja johtajien sähköpostiviestejä on kevään 2018 aikana varastettu ja heidän käyttäjätunnuksillaan on tehty useita petoksia ja petosten yrityksiä. Ne ovat aiheuttaneet monelle kotimaiselle yritykselle tuntuvia tappioita ja kuluja. Kehotamme kaikkien yritysten johtajia osoittamaan riittävästi resursseja huijausten ja tietomurtojen tekniseen torjuntaan, havainnointiin ja henkilöstön valistamiseen tietojenkalastelun uhasta.
Microsoft on korjannut haavoittuvuuden Internet Explorerissa. Korjaus on julkaistu normaalin päivitysrytmin ulkopuolella, sillä haavoittuvuutta on jo käytetty kohdistetuissa hyökkäyksissä. Korjaus on saatavilla automaattisen päivitystoiminnon kautta.
Tietoturvatutkijat (Tencent Blade Team) ovat löytäneet kriittisen verkon yli hyödynnettävissä olevan (RCE) haavoittuvuuden SQLite tietokantakirjastosta, joka altistaa hyvin suuren määrän erilasia ohjelmistoja hyväksikäytölle. Tutkijat olivat myös todentaneet saman haavoittuvuuden Chromium-pohjaisissa web-selaimissa.