Kyberturvallisuuskeskus tiedottaa

Miten kyberhyökkäyksistä selvitään? Miten kartoitetaan hyökkäyksen laajuus ja miten hyökkäys pysäytetään? Muun muassa näihin kysymyksiin löytyy vastaus Kyberturvallisuuskeskuksen julkaisemista käytännönläheisistä oppaista, jotka ovat maksutta saatavilla Kyberturvallisuuskeskuksen verkkosivuilta.
Tämä on Kyberturvallisuuskeskuksen viikkokatsaus (raportointijakso 9.9. - 15.9.2022). Viikkokatsauksessa jaamme tietoa ajankohtaisista kyberilmiöistä. Viikkokatsaus on tarkoitettu laajalle yleisölle kyberturvallisuuden ammattilaisista tavallisiin kansalaisiin. TLP:CLEAR
Kyberturvallisuuskeskus arvioi pitkäaikaisten havaintojen analyysin perusteella Suomeen kohdistuneen kyberuhkatason nousseen, sillä Suomeen kohdennettu haitallinen liikenne on kasvanut ja muuttunut luonteeltaan vakavammaksi. Tietojenkalastelu- ja huijauskampanjat ovat voimissaan, mikä edellyttää valppautta niin organisaatioilta kuin kansalaisilta. Viranomaiset kuitenkin edistävät jatkuvasti kyberturvallisuutta. Erimerkiksi Suomesta lähtöisin olevia huijauspuheluita onkin saatu vähennettyä merkittävästi uudistetun määräyksen ja tiiviin operaattoriyhteistyön avulla.
Sähköisen tunnistuksen luotettavuus ja turvallisuus ovat herättäneet paljon keskustelua S-Pankin kerrottua julkisuuteen häiriöstä, joka mahdollisti vahvan sähköisen tunnistuksen väärinkäytön huhtikuusta 2022 elokuun 2022 alkuun. Julkisuudessa on tämän johdosta esiintynyt huolta vahvan sähköisen tunnistuksen luottamuksen ja turvallisuuden tasosta. Yksikään tietojärjestelmä ei ole 100 % turvallinen, mutta vahva sähköinen tunnistaminen ja rekisteröidyt tunnistuspalvelut ovat kuitenkin tarkasti säänneltyjä ja valvottuja.