Mikä on kiristyshaittaohjelma?

Ransomware.fi -sivuston mukaan kansainvälinen rikollisuus hakee laitonta taloudellista hyötyä erilaisilla verkkorikoksilla joihin usein liittyvät haittaohjelmat. Eräitä tavallisimpia haittaohjelmia ovat kiristyshaittaohjelmat (ransomware).

Useamman vuoden ajan vallalla olleet kiristysohjelmat näyttäytyvät käyttäjälleen ilmoituksena, joka näyttäisi tulevan paikallisen maan viranomaiselta. Ilmoituksessa vaaditaan maksettavaksi sakkoa ja näytetään uhrille viesti, jossa näkyy viranomaisen virallinen tunnus.

Viestissä vaaditaan yleensä sakkomaksua, jonka kerrotaan poistavan koneen lukituksen. Tekotapa havaittiin ensin Länsi-Euroopan maissa, mutta se on sittemmin levinnyt hyvin laajalti ympäri maailmaa.

Lisätietoa kiristyshaittaohjelmista: http://www.ransomware.fi/

kuva1

VIESTINTÄVIRASTON SELVITYS

Viestintävirasto teki kyselyn kesä-heinäkuussa suomalaisten kokemuksista kiristyshaittaohjelmista. Kyselyyn tuli 111 vastausta, joista 71 % yrityksiltä ja organisaatioilta. Noin puolet vastaajista kertoi kohdanneensa itse kiristyshaittaohjelmia ja 36 % jääneensä kiristyksen uhriksi.

Suurin osa kiristyksen uhreista oli selvinnyt tilanteesta varmuuskopioilla tai muilla keinoilla ja vain kolme kertoi maksaneensa haittaohjelman vaatimat lunnaat. Lunnaita maksettiin virtuaalivaluutalla ja summa vaihteli 500 ja 1000 euron välillä.

Lisätietoa Viestintäviraston tutkimuksesta: Kiristystä, kiusaa ja ylimääräistä työtä

Petya lock screen

Miksi tiedostojen varmistus on tärkeää?

Tietojen varmistamisella turvataan tietojen palauttaminen mahdollisessa vikatilanteessa. Tietojen varmistaminen ei ole tärkeää pelkästään yrityksille, vaan voi aiheuttaa myös harmia yksityisille henkilöillekin. Yksityishenkilölle ei välttämättä koidu taloudellista vahinkoa tietojen menetyksestä, mutta esim. valokuvamuistojen katoaminen usean vuoden ajalta voi aiheuttaa suurta mieliharmia. Yrityksen osalta tietojen menetys aiheuttaa useimmiten taloudellista vahinkoa. Pahimmassa tapauksessa tärkeiden tietojen menettäminen voi aiheuttaa yritykselle liiketoiminta katkoksia tai asiakassuhteiden menetyksiä.

Yleisimpiä syitä tietojen menetykseen on:

  • Kiintolevyn rikkoutuminen, laitteistovika, levyvirhe
  • Ohjelmistovirhe, käyttäjävirhe (tiedostojen poistaminen vahingossa)
  • Varkaus, tulipalo
  • Haittaohjelmat ja virukset
backup

KUINKA ME VOIMME AUTTAA TIETOJEN VARMISTAMISESSA?

Varmuuskopioinnin osalta tarjoamme työasemille automaattista pilvipohjaista tiedostotason varmistusratkaisua. Palvelun avulla tiedot ovat palautettavissa esim. laiterikon tai haittaohjelman aiheuttaman ongelman takia vanhalle tai uudelle laitteelle.

Varmistukset auttavat myös kryptausta tekeviin haittaohjelmiin, jolloin voidaan palauttaa vanhat tiedot koneelle ilman maksamista rikollisorganisaatiolle. Uusimmat tiedon kryptaavat haittaohjelmat ovat jo niin osaavia, että salaavat myös samalla kaikki laitteeseen liitetty ulkoiset tallennusmediat, sekä kaikki verkkolevyt, jolloin silmänräpäyksessä koko yrityksen tiedot ovat salatussa muodossa.

Palvelimien varmistuksen osalta ratkaisut tehdään asiakaskohtaisesti, jossa tarjotaan pilvipohjaisia tiedostotason ratkaisuja tai suuremmissa kokonaisuuksissa paikallisia keskitetysti hallittuja varmistusratkaisuja. Varmistuksia voidaan tarvittaessa kahdentaa tietoturvalliseen konesaliin yrityksen ulkopuolelle, jolloin saadaan lisävarmuutta tiedon palauttamiseen katastrofi tilanteessa.

Nexetic2Nexetic

 

 

Työasemien varmistusohjelmiston ominaisuudet:

  • Lataa – Asenna – Unohda
  • Kaistankäyttö optimoitu
  • Nopeat varmistukset ja palautukset
  • Käyttäjille huomaamaton
  • Tiedot tallennetaan suomalaiseen datakeskukseen
  • Varmistusohjelmisto Windows ja Mac – käyttöjärjestelmiin

Meiltä saat apua!

Mikäli asia mietityttää osaltanne, niin ole rohkeasti yhteyksissä meihin. Mietitään sopivia ratkaisuja käyttöönne yhdessä!